December 7, 2024
6 etape esentiale pentru alegerea kit-ului de panouri fotovoltaice
Alegerea kit-ului de panouri fotovoltaice ține de energia solară. O resursă regenerabilă și nepoluantă, este exploatată prin intermediul sistemelor fotovoltaice care transformă radiația electromagnetică solară în energie electrică. Această tehnologie, bazată pe efectul fotovoltaic, utilizează celule solare din siliciu monocristalin, policristalin sau amorf, pentru a genera curent continuu, ulterior convertit în curent alternativ prin intermediul unui invertor solar.
Randamentul energetic al unui sistem depinde de factori precum intensitatea radiației solare, temperatura ambiantă, unghiul de incidență al razelor solare și tipul de tehnologie fotovoltaică utilizată. Investiția inițială, deși semnificativă, se amortizează pe termen lung, generând economii substanțiale la facturile de energie electrică și reducând amprenta de carbon. Alegerea componentelor sistemului (panouri solare, invertor, structură de montaj, cabluri etc.) este crucială pentru eficiență și durabilitate, justificând o analiză atentă a parametrilor tehnici și a raportului preț-performanță. Cererea crescândă pentru sisteme fotovoltaice reflectă atât preocuparea pentru mediu, cât și necesitatea unor soluții energetice sustenabile și economice.
Există o serie de informații utile pntru alegerea celui mai bun kit de panouri fotovoltaice !
Iata care sunt cele mai mportante informatii pe care le vei gasi in acest articol:
- Ce se află în cel mai bun kit de panouri fotovoltaice ?
- Câte panouri sunt necesare într-un kit de fotovoltaice?
- Locația montării panourilor fotovoltaice;
- Modalitatea montării panourilor fotovoltaice;
- Alegerea celui mai bun kit fotovoltaic;
- Cum identifici invertorul pentru cel mai bun kit de panouri fotovoltaice?
Ce se află în cel mai bun kit de panouri fotovoltaice ?
Alegerea kitului fotovoltaic perfect depinde de cum dorești să folosești energia produsă: o stochezi pentru o utilizare pe timpul nopții sau în zilele fără soare sau o injectezi în rețeaua națională și folosești energie din rețea când ai nevoie.
Un kit fotovoltaic standard conține panouri solare, sistem de montaj, cabluri, și invertor. Pentru stocare, sunt necesari acumulatori și un regulator de încărcare. Opțional, pot fi incluse un smart meter și sisteme de protecție pentru curent continuu și alternativ.
Pentru conexiunea cu reteaua nationala de energie exista 3 tipuri de sisteme:
- Panouri fotovoltaice on grid, conectate la reteaua nationala, nu au acumulatori
2. Panouri fotovoltaice off grid, fara conexiune cu reteaua nationala, au nevoie de acumulatori pentru inmagazinarea energiei;
3. Panouri fotovoltaice hibride, au atat conexiune cu reteaua nationala, cat si acumulatori
Câte panouri sunt necesare într-un kit de fotovoltaice?
Înainte de a alege un sistem fotovoltaic, calculează-ți consumul mediu lunar de energie din ultimul an, identificând lunile cu consum maxim. Numărul de panouri necesar se determină împărțind consumul lunar la producția unui panou. Producția unui panou depinde de eficiența sa și de iradiația solară, așadar, producția totală este influențată de mai mulți factori:
- locatia geografica unde le montezi: un panou fotovoltaic montat la Craiova sau Constanța va produce mai mult curent decat unul montat la Iași;
- orientarea panourilor: ideal spre sud, dar pot fi montate si spre est sau vest;
- unghiul de inclinare a panoului – un panou fotovoltaic montat în sudul țării va avea un unghi de înclinare optimă mai mic decât dacă același panou ar fi montat în nordul țării.
Alegerea celui mai bun kit fotovoltaic
Industria fotovoltaică se bazează în principal pe tehnologiile monocristaline și policristaline, cu variante precum PERC și PERT, și tehnologii avansate, cum ar fi HIT (Panasonic), HJT (Meyer Burger) și IBC (Maxeon). Aceste tehnologii oferă o eficiență crescută, toleranță la umbră îmbunătățită și fiabilitate ridicată, mulți producători garantând produsele lor pe o perioadă de până la 25 de ani, iar performanța lor pe 25-30 de ani.
Cum identifici invertorul pentru cel mai bun kit de panouri fotovoltaice?
Piața panourilor fotovoltaice este diversificată, cu producători care se diferențiază prin calitate, preț și eficiență. Producătorii Tier 1, cu o situație financiară stabilă, controlează întregul proces de producție, de la celulele solare la panourile finite, investind masiv în cercetare și dezvoltare (R&D) și oferind garanții extinse, asigurând fiabilitate pe termen lung.
Alți producători, care doar asamblează panouri folosind celule solare achiziționate, oferă produse mai ieftine, dar cu o calitate și eficiență potențial mai scăzută. Pentru o investiție majoră că această, recomandăm alegerea producătorilor Tier 1, verificarea istoricului companiei și a feedback-ului clienților, pentru a asigura satisfacția și respectarea promisiunilor.
Printre cei mai buni producători de panouri fotovoltaice, clasificați Tier 1 se află Q Cells, Canadian Solar, Longi sau Jinko, iar invertoarele solare de la Fronius, Huawei, Solax sau SMA Solar Technology AG sunt printre cele mai bune de pe piață. Pentru un sistem fotovoltaic de calitate îți recomandăm să folosești cabluri solare de calitate de la Top Solar, conectori Stäubli și sisteme de montare a panourilor de la Mounting Systems sau Keno.